Instrumentkeuze

Wat heb je nodig? 

privélessen      keyboard

Waar kies je voor?

Privé les 

Als je privé les volgt om toetsen te leren spelen, heb je thuis een instrument nodig. Het is belangrijk dat het oefenen op een zuiver instrument gebeurt. Het instrument moet ook aanslaggevoelig zijn. (Dat betekent dat je een hardere klank krijgt, als je de toets harder aanslaat.) Het moet ook toetsen van een redelijk formaat hebben. Een (sustain)pedaal is ook nodig. Het instrument hoeft niet heel erg duur te zijn. Gelukkig is het vandaag de voor veel mensen mogelijk om een goed instrument in een betaalbare prijsklasse te vinden.

Piano

Natuurlijk is een akoestische piano een geweldig instrument. Het is dan ook fijn als je zo’n instrument tot je beschikking hebt. Spelen op een  akoestische piano is meer dan het met je vingers bedienen van een mechaniek. Piano spelen lijkt op zingen: vanuit een gevoel een klank maken. Een piano is wel een instrument dat prijzig is in de aanschaf en bovendien goed onderhouden moet worden: het moet minstens 2 keer per jaar gestemd worden, anders speel je op een onzuiver instrument. Maar daar heb je dan ook een instrument voor dat meer dan een leven lang meegaat!

Keyboard

Ook de techniek heeft ons prachtige instrumenten opgeleverd. Er zijn keyboards die prachtige klanken voorbrengen en ons weer heel andere mogelijkheden bieden. Denk hierbij aan het leren kennen van allerlei ingeprogrammeerde muziekstijlen en de mogelijkheden om de verscheidene klanken van allerlei instrumenten te leren kennen. Maatgevoel wordt gestimuleerd door de beat van de styles. Allerlei effecten zijn toe te voegen. Dit stimuleert de creativiteit enorm!

Een bijkomend voordeel van deze instrumenten is, dat je er op kunt spelen terwijl je een koptelefoon draagt, waardoor je andere mensen die in dezelfde ruimte zitten niet hindert.
Ze kosten minder in onderhoud en kunnen al voor wat lagere bedragen aangeschaft worden. Deze instrumenten gaan natuurlijk wel iets minder lang mee dan een akoestische piano.

Vraag advies

Vraag eventueel advies bij uw instrumentkeuze. Het is een vak apart om iemand te adviseren bij de aankoop van een instrument. Wanneer u een instrument gaat aanschaffen, raad ik u aan om naar een erkend leverancier te gaan. Het is absoluut geen gek idee om een tweedehands piano te kopen, maar laat er dan wel even een deskundige naar kijken. Die kan zien of de zangbodem in orde is etc. Op die manier vermijdt u een miskoop.