Kzing op basisscholen

Kzing is te vinden op een aantal basisscholen

Doordat er vanuit onderwijsland belangstelling was voor de activiteiten van Kzing, zijn wij sinds 2015 ook werkzaam op verschillende basisscholen. Het gaat hier om reguliere basisscholen en basisscholen in het speciaal onderwijs. Vanuit Kzing worden daar lessen muzische vorming gegeven, waarbij de nadruk ligt op wereldoriëntatie door te zingen, musiceren, dansen en acteren.

Waarin wij ons onderscheiden

Het materiaal dat wij maken, onderscheidt zich van ander muzisch materiaal doordat het een sterke maatschappelijke component heeft en aanzet tot reflecteren. Het gaat in op onderwerpen die van belang zijn voor leerlingen van deze leeftijd.

Denk aan: de wereld, de ruimte, weerbaarheid, schilderkunst, vrede en vrijheid, groen, hobby's, feesten, seizoenen, andere culturen, eigen historie etc.
Naast liedjes, leren de leerlingen zo van alles over gedichten, muziek in allerlei stijlen, dansen, acteeropdrachten etc. Het materiaal dat wij op de scholen gebruiken is te vinden op  Kzing.tv. Klik op het plaatje hiernaast en je komt op die site terecht.

Eenvoudig te gebruiken

Het materiaal is heel eenvoudig door leerkrachten en leerlingen te gebruiken. Het heeft nauwelijks voorbereiding nodig en het kost niet veel tijd. Je kan zo elke dag even kort bezig zijn met muziek en dat is veel effectiever. Ondertussen snijd je onderwerpen aan die op dat moment relevant zijn.

In samenwerking met deze scholen, heeft Kzing ook een methode ontwikkeld waarbij het keyboard kan worden ingezet, zowel in de bovenbouw als in de onderbouw. Geïnteresseerde leerlingen kunnen aan het einde van hun basisschooltijd al heel wat leuke liedjes spelen en de overgang naar de muzieklessen op de middelbare school verloopt soepel. Dit methodische materiaal om muziek te ler

en lezen, is ook bruikbaar op melodica's, boomwhackers en metallofoons. Maat, ritme, melodie, de muzikale parameters... ze komen allemaal aan bod. Uiteraard zijn er ook ritme-oefeningen. Die kunnen worden uitgevoerd op het Orff-instrumentarium, maar ook zijn er bodypercussies en simpele klapspelletjes.

Kennismaken met veel verschillende muziek

We componeren liedjes vaak in een bepaalde muzikale stijl. Je slaat weer meer vliegen in één klap: je kan het onderwerp van het lied behandelen, maar ook de muzikale stijl en eventueel het land, of de geschiedenisperiode waar die muziekstijl uit stamt.

Aansluiten bij leerlijnen en kerndoelen

Door de ervaring die we bij Kzing hebben, zijn de doelen van een aantal vakgebieden helemaal met elkaar vervlochten. De leerlijnen en kerndoelen komen overvloedig aan bod. Door de veelvuldig terugkerende korte muzische momenten leren de leerlingen een muzikaal jargon, ze ontwikkelen een eigen smaak en leren zich presenteren in dans, zang en acteerspel.

Vakoverstijging

Maar er gebeurt veel meer! Terwijl ze muzisch bezig zijn, leren ze praten over wat ze voelen, leren ze samenwerken, leren ze een mening vormen over heel veel verschillende onderwerpen, leren ze minder gêne te voelen wanneer ze zich moeten presenteren etc.

Workshop

Helaas kunnen we niet op alle scholen in Hoorn alle lessen komen geven. Wel kunnen we een workshop geven aan leerkrachten hoe zij simpel met het materiaal op Kzing.tv kunnen werken. Wanneer uw school op die site geabonneerd is, maken wij graag speciaal muzisch materiaal dat past bij een thema waar uw school mee werkt. Zoek dus gerust contact met ons!  Info@kzing.nl .

Eén antwoord op “Kzing op basisscholen”

  1. Pingback: Meer Kzing – Leven is spelen!

Reacties zijn gesloten.